Aanpassing nieuwe Bouw CAO

Goed nieuws voor de uitzendbranche: nieuwe cao Bouw en Infra wordt aangepast

Aanpassing nieuwe Bouw CAOIn april van dit jaar werd het principeakkoord gesloten voor de nieuwe cao Bouw en Infra. Dit principeakkoord liet de uitzendbranche goed schrikken, want het onderscheid tussen nieuwkomers en vakkrachten bij uitzendkrachten kwam te vervallen. Doordat de inloopschalen werden uitgesloten voor uitzendkrachten zouden nieuwkomers via een uitzendbureau een stuk duurder worden dan hun onervaren collega’s die voor het bouwbedrijf zelf werken. Het gevolg zou zijn dat het voor bouwbedrijven niet meer interessant zou zijn om onervaren uitzendkrachten te verwelkomen. Dat zou niet alleen nadelig zijn voor de uitzendbranche, maar ook voor de bouwbedrijven zelf en mensen die bijvoorbeeld vanuit de WW aan de slag willen in de bouw.

Aanpassing principeakkoord cao Bouw en Infra

Maar er is goed nieuws. Er is een aanpassing ingediend op de nieuwe Bouw-cao bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en die heeft de aanvraag tot aanpassing van de nieuwe cao Bouw en Infra op 29 oktober verwerkt. In de nieuwe aanvraag bij het ministerie is het stuk over het verdwijnen van het onderscheid tussen nieuwkomers en vakkrachten bij uitzendkrachten eruitgehaald. Dit betekent dat er op dit vlak niets wijzigt ten opzichte van de oude Bouw-cao.

Nu is het wachten op de definitieve goedkeuring van het ministerie, maar de verwachting is niet dat er nog veel veranderd zal worden aan het nieuwe voorstel.